No właśnie. Kto wie z czego wynika charakterystyczny kształt tego tradycyjnego, włoskiego dania? Ile ludzi, tyle opinii. Są tacy, którzy mówią, że tak po prostu jest wygodnie. Bo, gdy pokroimy w klasyczne trójkąty – łatwiej je złapać za szerszy brzeg – od węższego rozpocząć jedzenie. I coś tym jest. Taką tezę potwierdzi każdy, kto choć raz jadł pizzę bez użycia sztućców. Bez wątpienia – prostokątne kawałki smakowałyby inaczej.
Jest jeszcze aspekt historyczny. Być może niewiele osób o tym wie, ale pizza – nie pochodzi z Włoch, a z Egiptu. To tu, pierwszy raz przygotowano proste placki z mąki i wody – układano na nich warzywa. Sposób zagniatania ciasta i rozciągania go na płaskich ławach zdeterminował kształt egipskiego placka. Czyli okrągły kształt pizzy to uszanowanie tradycji i historycznych korzeni tego dania? Być może.
Zapewne najbardziej widowiskowym współcześnie momentem przygotowania pizzy – jest rozciąganie ciasta przez pizzermanów. Moment, w którym wirujące ciasto wyrzucane jest w górę i większe ląduje znów na rękach, jest wręcz magiczny. Taki sposób przygotowania podstawy na pizzę – uniemożliwia inny kształt niż okrągły. Raczej trudno wyobrazić sobie, by wyrzucona w górę pizza wracała jako kwadrat, czy prostokąt. Ale przecież ciasto można inaczej rozciągać – nie musi być rozkręcania w powietrzu.
Zresztą, to wcale nie jest tak, że jak włoska pizza to musi być okrągła. W południowej części tego kraju – w kuchniach, króluje odmiana w kształcie prostokąta i mieszkańcom tamtych rejonów trudno sobie wyobrazić inny jej kształt. Także w Stanach Zjednoczonych – coraz więcej pizzerii przygotowuje pizzę rozciąganą na prostokątnej formie.
Dlaczego zatem pizza jest okrągła? No cóż – pewnie z każdej wymienionej wyżej przyczyny. Ale kształt jest nieistotny – bo czy okrągła czy kwadratowa – smakuje zawsze idealnie.
Ta strona używa ciasteczek. Korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.