Są gusty i guściki. Także te kulinarne. I dotyczą także pizzy. Wiele osób – nie wyobraża sobie tego dania bez ketchupu, czy innego sosu. W wielu pizzeriach proponowane są sosy czosnkowe, ostre, łagodne czy koperkowe. Czy pasują do pizzy? Cóż – coraz więcej osób uważa, że to nieodłączny składnik tego włoskiego dania. Ale trzeba jasno powiedzieć – takie sosy – nie mają wiele wspólnego z klasyczną włoską pizzą.
Ba – nawet ketchup nie bardzo to pasuje. Ten dodatek na stałe wpisał się w jedzenie pizzy, do tego stopnia, że wiele osób – rozpoczyna konsumpcję do polania pizzy właśnie ketchupem. Ale popatrzmy logicznie – sos pomidorowy – już jest na pizzy – nie trzeba innego.
Prawdziwy smakosz, prawdziwy fan włoskiej pizzy – będzie ją jadł – taką jaka zostanie mu podana. Nie będzie jej “ulepszał” sosami, po prostu, by nie zniszczyć jej smaku. W szanowanych pizzeriach włoskich – w ogóle nie proponuje się żadnych sosów, bo byłoby to kulinarne bluźnierstwo.
Ale ta zasada jest coraz mniej szanowana w lokalach na całym świecie. Złośliwi mówią, że tam gdzie pizza nie zachwyca smakiem – proponuje się sosy. Ale to nie do końca jest prawdziwa teza – bo we współczesnym świecie – to klient decyduje o tym co jest serwowane w lokalu. I jeśli zażyczy sobie sos z cukinii – to taki powinien dostać. Oby tylko do zwyczajów kulinarnych pizzeri nie trafił zwyczaj smarowania jej majonezem. Byłoby to po prostu niegodne.
Ta strona używa ciasteczek. Korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.