Calzone to taki wyjątkowy przykład pizzy, który jednocześnie jest klasyczną pizzą i nią nie jest. To inne oblicze przysmaku z Italii. Calzone narodziło się całkiem niedaleko Neapolu, bo w sąsiadującym z Kampanią regionie Apulia. To tu połączono neapolitańską pizzę z foccacią z Bari, zamykając nadzienie wewnątrz ciasta. To właśnie dlatego Calzone przypomina bardziej duży, złocisty pieróg, niż klasyczną pizzę. Smak jednak jest dość podobny.
Włoski pieróg w wersji gigant to propozycja dla tych, którzy szukają czegoś nowego. Tym bardziej, że tak zamknięte pomiędzy dwoma kawałkami ciasta składniki – bardziej duszone niż przypiekane dają zupełnie inne doznania kulinarne – niż klasyczna pizza
W skład calzone wchodzą zwykle: sos pomidorowy, ser mozzarella, a także szynka. Spotkać można również wersje z serem provolone, mięsem mielonym w sosie bolońskim, czy też z dodatkami warzywnymi. Podobnie jak w przypadku klasycznej pizzy – calzone ma więc wiele odmian.
Inną ciekawą odmianą pizzy jest stromboli. Czyli coś co przypomina polską roladę. Aby je przygotować, na ciasto nakłada się dodatki, a następnie roluje całość i w tej postaci zapieka. Ten format pizzy jest szczególnie popularny w Stanach Zjednoczonych. W Polsce nie jest to szczególnie popularna odmiana pizzy. I raczej trudno szukać jej w ofercie tutejszych pizzerii.
Ta strona używa ciasteczek. Korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.