Każdy pamięta pewnie swój pierwszy kęs pizzy w życiu. To uczucie, gdy upieczony kawałek ciasta kruszy się z tym niepodrabialnym dźwiękiem po kontakcie z naszymi zębami i ten moment, gdy mieszanka smaków zaczyna pieścić kubki smakowe. Dla wielu tym co decyduje, czy pizza jest mówiąc w uproszczeniu “dobra czy nie” – to ciasto.
Smakosze po kilku kęsach potrafią zidentyfikować pizzerię, w której został przygotowany posiłek. Ale popatrzmy realnie. To tylko proste ciasto, którego raptem kilka składników nie może decydować o tym, czy cała pizza ma lepszy smak. A jednak – to prawda. Ciasto ma kolosalny wpływ na to, czy pizza nam smakuje czy nie. Dlatego w wielu tradycyjnych, włoskich pizzeriach – tajemnica jego przygotowania jest przekazywana z pokolenia na pokolenie.
Z drugiej strony – pierwsze pizze powstawały w kuchniach włoskich gospodyń. W każdym domu – więc przygotowanie takiego ciasta nie powinno stanowić większego problemu.
Mąka, woda, drożdże, sól i oliwa – to składniki każdego ciasta na pizzę. Ale tajemnica tych wyjątkowo smacznych – tkwi w szczegółach. Kluczowy może być rodzaj mąki, a nawet jego dostawca. Uznane pizzerie włoskie stale współpracują z lokalnymi młynarzami, którzy dostarczają wyselekcjonowaną mąkę. Podobnie rzecz ma się z drożdżami, czy oliwą. Każdy z tych smaków buduje efekt końcowy.
Niemal wszyscy amatorzy pizzy przechodzą ten etap, gdy po degustacji w kolejnych pizzeriach, po latach wizyt w kolejnych lokalach – mierzą się z pomysłem zrobienia pizzy w domu. Warto spróbować wielu wariantów składników ciasta i eksperymentować z ich proporcjami. Efekty tych doświadczeń mogą przejść zgoła nieoczekiwane rezultaty kulinarne.
Ta strona używa ciasteczek. Korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.