Zapewne odpowiedź na tak zadane pytanie wydaje się dla większości oczywista – pizza pochodzi z Włoch. No właśnie niezupełnie. Sama nazwa – tak – jej ojczyzną jest kraj wielkiego buta. Picea – oznacza placek, chleb z pieca. Ale tego typu dania – znane były dużo wcześniej – w starożytnym Egipcie (około 4000 roku p.n.e., gdzie pełniły nawet rolę środka płatniczego), czy Grecji. We Włoszech – pizza pojawiła się dopiero w X wieku. Początkowo oczywiście bez żelaznego składnika współczesnej pizzy, czy sosu pomidorowego, bo w ówczesnej Europie pomidory były jeszcze nieznane. Przywiozły je dopiero statki następców Krzysztofa Kolumba.
Początkowo to danie, było typowym posiłkiem biedoty. Prostym, z kilkoma składnikami. Tymi najpopularniejszymi, które były pod ręką każdej gospodyni w kuchni. Z czasem do pizzy dokładano kolejne składniki, tworząc niezliczone kombinacje, które znamy z dzisiejszych lokali, które początkowo pojawiały się we włoskich miastach w ubogich dzielnicach.
A właśnie – pierwsza pizzeria powstała dopiero na początku XVIII wieku. W 1738 roku w Neapolu założono istniejącą do dziś Antica Pizzeria Port’Alba.
Ale i Polska nie ma się czego wstydzić – jeśli chodzi o historię tego dania. W pierwszej połowie XVI wieku – została podana na uczcie weselnej zorganizowanej przez polskiego króla Zygmunta Starego. Tak, tak to nie pomyłka – wszystko za sprawą żony polskiego władcy – czy królowej Bony. Bona Sforza nakazała przygotować na swoją ucztę weselną z Zygmuntem, znany ze swojej ojczyzny posiłek. Ze źródeł historycznych wiemy, że były to placki z serem, mięsem i ziołami. Królowi posmakowało to tego stopnia, że zażyczył sobie, by pizza na stałe trafiła do dworskiego menu.
Podobno pierwszy lokal w Polsce serwujący pizzę powstał w 1975 roku w Słupsku przy barze „Poranek“. Pomysł na pizzerię został zaczerpnięty bezpośrednio z Włoch przez lokalnego gastronoma Tadeusza Szołdra, podczas jednej z jego wizyt służbowych w tym kraju. Pizzeria działa do dzisiaj.
Dziś pizza to produkt międzynarodowy. W różnych krajach – serwowane są pizze będące efektem fuzji lokalnych kuchni z włoskimi plackami. A sami smakosze dzielą się na dwie grupy – na tych, którzy uważają, że prawdziwa pizza to taka, której składniki nawiązują do tradycji włoskich i tacy, którzy szukają w tym daniu nowych smaków i doznań kulinarnych. Do której grupy Ty się zaliczasz?
Ta strona używa ciasteczek. Korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.