
Pospolitan
5 lipca 2021
Roma
5 lipca 2021Formaggio
30,00 zł
Sos pomidorowy, ser, rolada ustrzycka, gouda, pleśniowy, oregano
Formaggio – po prostu ser. Pizza dla koneserów, którzy ponad wszystko cenią – gdy pizza się ciągnie.
Formaggio – po prostu ser. Pizza dla koneserów, którzy ponad wszystko cenią – gdy pizza się ciągnie. Zdaniem wielu znawców tego włoskiego dania – to właśnie ser – oprócz grzybów – dodaje ten wyjątkowy aromat i smak, który sprawia, że szukamy na talerzu kolejnego kawałka. To kwestia smaku i jakości sera sprawia, że pizze serowe cieszą się tak dużym uznaniem i nie ma znaczenia, czy serwuje go pizzeria stacjonarnie, czy wybraliśmy opcję pizza z dowozem. Ser to ser – zawsze smakuje. Podgrzany – zapieczony – zwłaszcza na krawędziach ciasta – to dla wielu kwintesencja pizzy.
Ser do sera i będzie mega pizza. Cóż – wydaje się, że pizzy serowej nie da się zepsuć – bo w sumie nie musimy martwić się tym, czy kukurydza pasuje do szynki – bo to tylko ser. Nic bardziej mylnego. I w Jani Pizza dobrze o tym wiemy. Każdy ser ma swoją indywidualną charakterystykę, twardość, inną temperaturę, w której się topi, inną zawartość tłuszczu i wreszcie – ser można wykonać z różnych gatunków mleka. Tylko dobry pizzerman skomponuje prawdziwe arcydzieło z dostępnych gatunków. W Jani Pizza menu – pizza formaggio to prawdziwy majstersztyk – połączenie smaków serów polskich i światowych. Na cieście nie może zabraknąć sosu pomidorowego (bo czy to nie ten dodatek najlepiej kojarzy się z serem?) – później to już tylko przetworzone mleko: zwykły ser żółty, rolada ustrzycka, gouda i ser pleśniowy, który swoim wyrafinowanym smakiem dodaje pizzy “to coś”. Jest też oregano, którego nie może zabraknąć w żadnej pizzy. Cieknie ślinka? Wystarczy zadzwonić i zamówić jedzenie z dostawą – jesteśmy gotowi.
Warto dodać, że umiejętność tworzenia sera przez ludzkość, jest jednym z kamieni milowych w jej rozwoju. To właśnie efekt wytrącania się z mleka tłuszczu i białka sprawił, że człowiek, mógł zabrać bezpiecznie więcej energetycznego jedzenia ze sobą w dalekie podróże. Jak szacuje się – dziś – produkowany jest ser w aż w 4000 odmianach. W Jani Pizza wybraliśmy 4 z nich, by skomponować naszą pizzę formaggio. Zapraszamy na degustację, bo to restauracja w pobliżu każdego smakosza, która staje się jeszcze bliższa dzięki możliwości pizza na dowóz, dzięki której można zakosztować serowej uczty bez wychodzenia z domu.
Recenzje
Na razie nie ma opinii o produkcie.